Mette Søgaard Hansen

GLAS

Jeg har tabt mit hjerte til glas

Jeg er ikke i tvivl om, at jeg nu endelig har fundet det rette element.
At arbejde med glas ligger mig nemmere, end med andre materialer. Jeg er for første gang i mit liv fuldstændig tilfreds med resultatet.

Selvlært i tegning.

Klassisk skulpturkursus I og II hos Anni Frese i 2000

Engelsholm kunsthøjskole, skulptur og glaspustning vinter 2002

Indviet i glassets mysterium af Glaskunstneren Vibeke Skov, weekender i forår og sommer 2002.

Eget glasværksted på bopæl september 2002.

Fusing I og II hos Else Willumsgaard vinter og forår 2003.

Sagging/Advanced kiln work med den hollanske glaskunstner Frank van den Ham oktober 2003

Glasperlekursus 1-4 januar 2005

Glasperlekursus midt november 2005 advanced v.italiensk perlemager

På Engelsholm kunsthøjskole var det mest klassiske skulpturer og glaspustning, der var på programmet. Jeg vil altid have et par skulpturer under udarbejdelse. Det er anderledes stilfærdigt at lave skulpturer i stentøjsler. Glaspustning er jeg ikke færdig med. Det er bestemt noget jeg vil vende tilbage til engang når der er tid og råd. Måske i mit næste liv.

Nær Engelholm slot bor kunstterapeuten og glaskunstneren Vibeke Skov. Vibeke mødte jeg en dag i hendes smukke glasgalleri. Det skulle vise sig at være skæbnesvangert for mig. Jeg er hende meget taknemmelig. Foråret og sommeren 2002 indviede Vibeke Skov mig over nogle weekender i glassets mysterium i hendes værksted. Det var her hos Vibeke Skov at jeg tabte mit hjerte til glas.

Målet for mig blev hurtigt at få mit eget værksted. Med god støtte og hjælp fra min læremester Vibeke Skov lykkedes dette i september 2002. Det er hyggeligt og dejligt at have sit helt eget værksted hjemme. Mit værksted vender mod skovbrynet og der vælter tit skønt dagslys ind af vinduet. Dejligt at være hjemme, hvor børnene synger og traller omkring, mens jeg pusler i værkstedet. Ideelt for en mor.

Jeg har været på to glaskurser hos Glaskunstneren Else Willumsgaard. Der er så utrolige mange teknikker og arbejdsmetoder at lære. Else har været glaskunstner rigtig rigtig længe og hun ved stort set alt om glas. Hun har lært fusing, slumpning og sagging glasteknikker hos Frank van den Ham i Holland. I oktober 2003 havde jeg den store ære at møde Frank van den Ham på et kursus i Silkeborg. Han var og er en ren mester i sagging-teknikker. Han er ikke uden grund verdenskendt for sin flotte glaskunst
Han er i stand til at lave optil 60 cm høje vaser. Utrolig spændende og fantastisk teknik med mange muligheder.
Senest i januar 2005 har jeg været på intensiv perlekursus, så nu behersker jeg også denne teknik.
Når man lærer alle de mange teknikker viser der sig nye overraskende sammensætninger. Det er sjovt. Man kan godt sammenligne glaskunst med seriøs forskning,- synes jeg. Man går udfra det man kender, søger, opfinder, afprøver og føler sig dummere, jo mere man ved. Man vil ustandselig søge og afprøve sine ideer. Det er nok derfor, jeg ikke bliver træt af glas.

Navnet Giga Glass Art:

Giga, fordi jeg næsten altid ender op med at lave Giga store ting.

Giga , fordi jeg indtil november 2003 har været laborant i et lille højteknologisk firma der hedder Sophion Biosience A/S. Dette firmas hovedmål har været at opnå et GigaOhm-seal mellem en levende celle og en chip lavet af glas. Giga-seal har også på denne måde været en stor del af mit liv i 3 år.

 

mette@gigaglassart.com